top of page
  • Writer's pictureBoris van Hemmen

Houd je aan je beleggingsplan, IFTTT


Een draaiboek voorkomt stress

Het geheim van succesvol beleggen en voorkomen van grote permanente verliezen is om je consequent te houden aan je langetermijnplan. Je kunt nog zo’n goede bewezen strategie uitzoeken maar als je je niet aan het plan houdt, wordt het niets.


Het risico is dan zeer hoog dat er overgestapt wordt naar een andere methode of dat men tijdens een crisis in paniek rare dingen gaat doen. Daarom heb je een draaiboek nodig waarin staat wat je gaat doen. If this, then that (IFTTT). In je draaiboek leg je de strategie vast en leg je vast wat je gaat doen in verschillende omstandigheden die voor kunnen komen.


Als de markt 50% daalt raakt iedereen in paniek. Jij niet, want jij hebt een plan en daar houd je je aan. De meeste mensen en beleggingsadviseurs werken ad hoc. Wanneer er iets gebeurt op de markten gaan ze reageren, dat is een vorm van voorspellen. Dat is kwalitatief beslissingen maken, en dat werkt fouten en permanente verliezen in de hand en geeft stress.


In je draaiboek houd je rekening met het slechtste scenario dat kan voorkomen. Als dat scenario zich voordoet raak je niet in paniek maar weet je wat je moet doen.


Beleg systematisch volgens plan. Mensen interpreteren omstandigheden door hun eigen subjectieve filter. Systemen en modellen hebben geen last van instincten en hoog oplopende emoties die fouten kunnen veroorzaken.


Laten doen of zelf doen

Na het lezen van enkele blogs heb je een handvat om je vermogen beter te laten beheren, maar na verloop van tijd vergeet je dit, dat weet ik uit ervaring met klanten.


Bepaalde concepten dien je telkens opnieuw in je geheugen te verversen. Je vergeet dingen als je je niet dagelijks met de materie bezighoudt. Je hebt dan iemand nodig die je op koers houdt.


Ik zou altijd adviseren om een professional in te huren. Ja, natuurlijk is dit advies van mij een vorm van “wij van WC-Eend adviseren WC-Eend”, omdat ik zelf vermogensadvies aan ondernemers verleen. Toch zeg ik het. Vraag je af: ben ik geschikt en bekwaam om het vermogen (het levenswerk) van ondernemers te beheren? Als het antwoord nee is, waarom zou je het dan wel voor jezelf doen? Beleggen vergt veel kennis, interesse, tijd, energie, emotionele kracht en stabiliteit en idealiter toegang tot cashflow- en scenario-analyse-software.


Bovendien, je hebt één leven, je kunt niet overal verstand van hebben en alles zelf doen. Je gaat ook niet zelf je auto repareren. Laat staan je pensioen beleggen.


Ook al heb je veel beleggingservaring en heb je veel kennis van beleggen, dan nog is de kans groot dat je belangrijke details mist en niet daadwerkelijk doet wat je moet doen.


De slimste en meest succesvolle mensen lopen verhoogd risico.

Mijn ervaring is dat de beleggers met de meeste ervaring en kennis ook de grootste kans hebben op het maken van grote fouten die permanente verliezen geven. Ik heb slimme multi-miljonairs, directeuren en financieel professionals tonnen tot vele miljoenen per rekening zien verspelen door ad hoc actief handelen zonder bewezen strategie.


Al deze mensen wisten redelijk veel van beleggen en hoe het eigenlijk zou moeten. Toch namen ze allen irrationele beslissingen en verloren enorm veel geld.


Ik weet hoe ik moet afvallen, maar ik doe het niet. Ik wil al tien jaar overtollige kilo’s kwijtraken maar dat lukt me niet, elk jaar komt er een beetje bij. Ik weet hoe het moet, maar ik doe het niet.


Dat gebeurt ook bij beleggers. Soms gaat het een tijdje goed, totdat het misgaat. Dat is niet erg bij afvallen, aangekomen kilo’s kunnen er weer af. Beleggingsverliezen zijn permanent daarentegen, deze komen NOOIT meer terug.


Natuurlijk kun je bezuinigen op advies. Maar de bekwame en integere professionals zijn de 1% die ze gemiddeld vragen meer dan waard. Niet omdat ze meer rendement voor je genereren maar omdat ze je waarschijnlijk tientallen procenten aan permanente verliezen besparen.


Laat een expert altijd uitleggen en bewijzen dat zijn aanpak een bewezen strategie is. Twijfel je over de aanpak van je vermogensbeheer? Stuur mij dan een e-mail (boris@boris vanhemmen.nl) en vermeld dat je dit boek hebt gelezen, ik zal dan kosteloos een beoordeling geven.

bottom of page